Közel és távol

Gótikus erődtemplom Dél-Alföldön: Óföldeák

A Dél-Alföld egyik kevésbé ismert nevezetessége a mindössze 400 lakosú Óföldeák település határában található középkori erődtemplom. 

 

Óföldeák_011

 

Óföldeákról már az Árpád-korból is találunk feljegyzéseket, a kunhalmon álló templom a mai is látható árokkal és védőfallal 15. század második felében épülhetett. A 16. században elnéptelenedett faluba a XVIII. század elején tértek vissza az emberek. 1723-ban újjáépítették a templomot, ekkor készült el a kazettás famennyezete. Amikor az 1845-ös nagy árvíz elsodorta a település házait, az új falut a régi helytől távolabb építették fel. A templom egy időben magtárként funkcionált, kincsei az újonnan felépült település új templomába kerültek át. A régi településrész a Tisza szabályozása és az árvizek megszűnése után ismét benépesült, ekkor hosszirányban kibővítették a templomot. Návay László földbirtokosnak köszönhetően 1923-24-ben felújításokat végeztek. Ma látható formáját az 1990 és 1999 közötti régészeti feltárás és műemléki felújítás után nyerte el.

 

Óföldeák_001

 

Óföldeák_002

 

Óföldeák_004

 

Óföldeák_006

 

Óföldeák_027

 

Óföldeák_023

 

Óföldeák_019

 

Óföldeák_018

 

Óföldeák_017

 

Óföldeák_016

 

Óföldeák_014

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Ezüstérmes a Hagymatikus Makón

» Lombkorona sétány – nemcsak kalandvágyóknak

» Öskü zsindelyes kerektemploma a Bakony lábánál

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!