Közel és távol

Erdőfű: a falu, ahol megállt az élet

Mohácstól a déli határig húzódó háborítatlan terület a pihenni, kikapcsolódni, horgászni, vadászni vágyó emberek paradicsoma. A XIX. századot idéző Erdőfűn szinte megállt az élet. A csodás természeti környezetben elterülő egykori uradalmi pusztán a hetvenes években még félszázan éltek. Mára már csupán néhány ház maradt, ezek többsége is üresen áll. 

 

Kölked_071

 

A horvát határ melletti település háborítatlanságát mutatja, hogy vonat sosem járt erre. A 10 km-re lévő városból, Mohácsról csupán reggel és este jön egy-egy busz. A Duna-Dráva Nemzeti Park területén található Béda-Karapancsa tájegység védett növényekben és állatokban bővelkedő szakasza rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál. Kerékpárra pattanhatunk, kenuba vagy csónakba szállhatunk vagy akár lovaskocsival járhatjuk be érintetlen természetet. Halászati és vadászai szenvedélyünknek is hódolhatunk.

Az Izabellaföldnek is hívott birtok a Habsburgok tulajdona volt az 1860-as évektől 1945-ig. Eredeti nevét, az Erdőfit természeti környezetéről kapta, míg az Izabellaföld név Habsburg Frigyes főherceg feleségének tiszteletéről ragadt rá. Az ártéri területre a parasztok ladikkal hozták legeltetni az állataikat, és az időközben itt kialakított szálláshelyekből jött létre a csupán néhány házból álló település, az uradalmi puszta. A XIX. században igen modernnek számítottak az itt kialakított szoba-konyha-kamrás cselédlakások, melyekből ötöt építettek egy sorba. Az egységes kinézetű házak téglái, cserepei a birtokhoz tartozó téglagyárban készültek. A ma is látható 10 sorház egyikén tábla jelzi a települést elöntő 1897-es árvíz szintjét.

Fénykorában keskeny vágányú iparvasúton is megközelíthető volt az uradalom. A Habsburg Frigyes főherceg által 1892 és 1898 között építtetett utat termény-, fa- és személyszállításra használták. Kezdetben lovak, később gőz-, majd Diesel-mozdonyok vontatták a szerelvényeket. Az erdőfűi végállomástól a mohácsi vasútállomásig kb. 1956-ig közlekedett, utána felszedték a síneket. 

A közigazgátásilag Kölkedhez tartoző település lakóinak száma 1960-ban még 650 fő, 2007-ben viszont már csak 50, azóta pedig tovább csökkent. 

 

Kölked_019

 

Kölked_026

 

Kölked_027

 

Kölked_030

 

Kölked_034

 

Kölked_037

 

Kölked_052

 

Kölked_065

 

Kölked_067

 

Kölked_069

 

Kölked_072

 

Kölked_074

 

Kölked_029

 

Kölked_064

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Bazalttufába zárt barlanglakások a Tihanyi-félszigeten

» Remete lakok a Vértes fáinak ölelésében

» A falu, ahol minden lakosra két rózsatő jut

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Igen azért költöznék hogy önellátó legyek én sütök kenyeret kiflit,mindent megtermelek magam,,,most is a vihar sarokba élek,és itt is magam termelek,,ott csend nyugalom,béke,,,igazatok van az menjen ilyen helyre aki ezt keresi

 2. Bogdán Mária says:

  Szívesen beköltöznék az egész családdal, csak adjanak egy házat

 3. W. A. Lacky says:

  Tetszett a cikk? Egyáltalán nem. Ez kedves Startlap szerkesztő, aki lehet akár ffi, akár nő, egy cseppet sem “Tündéri”. Ahonnan 10 km-t kell eltávolodni egy vacak kifliért reggelire, az minden csak nem tündéri. Javaslom a szerkesztőnek, hogy költözzön oda családostól, és magasztalja az egekig ezt a lepusztult sártengert.

 4. József Gulyás says:

  aki akar költözzön oda. én egy 2016-os szintű házra vágyom

 5. Zsolt Marton says: (előzmény @Csorna Gizi)

  Nincs vasútja? Puszta, a falunál is kisebb település. Ehhez képest több városnak sincs vasútja, köszönhetően Csanádi Györgynek, aki 1968-1980. közt, és Kóka Jánosnak, aki 2007-2010. közt végzett igen hatásos vasútirtást. Épp a legszegényebb térségekben (Tolna, Baranya, Kunság, Viharsarok, Nyírség, Borsod, stb.), ahol minden lehetőségre szükség volna az emberibb megélhetés miatt.

 6. Csorna Gizi says:

  adjanak egy házet és oda költözök az egész családdal


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!