Közel és távol

Ankara és az ősi anatóliai leletek gyűjteménye

Ha megkérünk valakit, hogy mondjon egy török várost, szinte biztos, hogy Isztambult említi elsőként. A régi nevén Bizánzként vagy Konstantinápolyként ismert Isztambult annak ellenére, hogy területileg csak kisebb része van Euróbában sokan európai városnak tekintik. Rengeteg látványossága, különleges fekvése és hangulata miatt méltán a legnépszerűbb turisztikai központ. A tőle kb. 450 km-re fekvő fővárost, Ankarát csak kevesen keresik fel, pedig itt is van látnivaló bőven.

 

ankara9

 

Ankara, az Isztambul utáni második legnagyobb török város fontos gazdasági és kereskedelmi csomópont. A köztársaság alapításáig, 1923-ig jelentéktelen kisváros volt, azután kezdett rohamosan fejlődni, hogy Kemal Atatürk fővárossá tette. A kiválasztás fő szempontja az volt, hogy az ország belsejében, a hegyek közt sokkal jobban védhető helyen fekszik, mint Isztambul. A közel 4,5 milliós egyetemi városban található a parlament, a fontosabb minisztériumok és nagykövetségek.

A régió története a bronzkorban, a juhtenyésztéssel foglalkozó hatti civilizáció megjelenésével kezdődött. Őket az i. e. második évezredében a hettiták követték. Az első jelentősnek számító település az i.e. 10 században, a phrüg időszakban alakult ki Anküra (=hajóelsüllyedés) néven

A mai nevezetességek sorából kiemelkedik a köztársaság alapító Kemal Atatürk temetkezési helyéül szolgáló monumentális mauzóleum. A számos múzeum közül kiemelkedik a legnagyobb, az Anatóliai Civilizációk Múzeuma (Anadolu Medeniyetleri Müzesi). Anatóliának az őskőkortól (paleolitikumtól) a bizánci korszakig nyúló történetét bemutató múzeum az egyedülállóan gazdag régészeti gyűjteményének köszönhetően 1997-ben elnyerte az European Museum of the Year Award kitüntetést.

 

ankara10

 

ankara3

 

Ankara

 

Ankara1

 

ankara2

 

 

ankara4

 

ankara5

 

ankara6

 

ankara7

 

ankara8

 

Hangulatos sétákat tehetünk a bizánci és oszmán török stílusú épületek között a keskeny, kanyargós utcákat róva. A hegytetőn álló ankarai vár elődjét valószínűleg az i. e. 2. században emelték, később a rómaiak újjáépítették, a bizánciak pedig a belső várrészt építették hozzá. A valaha húsz bástyás várból kevés maradt fent, de már a kilátás miatt is érdemes felsétálni.

 

ankara11

 

ankara12

 

ankara13

 

ankara14

 

ankara15

 

ankara16

 

ankara17

 

ankara18

 

ankara19

 

Nagyon köszönöm a csodás fotókat Arnhoffer Klári olvasónknak, aki visszaröpített engem is Ankarába, ahol 2002-ben jártam, amikor még nem volt digitális fényépezőgépem!

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Topkapi palota, ahol Szulejmán 46 évig uralkodott

» Legészakibb török zarándokhely: Gül Baba türbéje

» Ilyen lesz Gül Baba türbéje a két éves felújítás után

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!