Közel és távol

Mesevilág Székesfehérváron: a Bory-vár

Székesfehérvár híres nevezetességéhez, a Bory-várhoz érkezve úgy érezhetjük magunkat, mintha egy mesevilág közepébe csöppennénk. A romantikus tornyok és árnyas árkádok báját fák, bokrok, kutak, tavacskák emelik tündéri magasságokba.

Fehérvár_132

 

A vár építése Bory Jenő (1879-1959) szobrászművész és építészmérnök nevéhez fűződik. Bory Jenő 1912-ben nyári lapnak vásárolt egy egy holdnyi területet, rajta egy kis présházzal a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben. A Képzőművészeti Főiskola és a Műszaki Egyetem szobrász tanára a háborús évek után kezdett saját tervei és fantáziája alapján a vár építésébe. Gyakran két keze munkájával közel 40 nyáron keresztül dolgozott. A vár két fő eleme a hitvesi szeretet kápolnája és a műterem, Bory Jenő életének két sarkalatos pontját jelképezik. Saját műalkotásai mellett kortárs művészek, köztük festőművész felesége, Komócsin Ilona (1885-1974) műveivel népesítette be a termeket. Az épületben több száz szobor, festmény, mozaikkép látható. A vár fenntartásáról a család gondoskodik, nagy hangsúlyt fektetve arra, hogy minden megmaradjon az eredeti formájában.

 

Fehérvár_072

 

Fehérvár_133

 

Fehérvár_128

 

Fehérvár_126

 

Fehérvár_119

 

Fehérvár_099

 

Hitvesi szeretet kápolnája

Hitvesi szeretet kápolnája

 

Fehérvár_083

 

Fehérvár_081

 

Fehérvár_077

 

Fehérvár_076

 

Fehérvár_071

 

Fehérvár_066

 

Fehérvár_065

 

Fehérvár_063

 

További információk a Bory-vár hivatalos honlapján.

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!