Közel és távol

Így elevenedtek meg a középkori festmény virágai

Fantasztikus élményben volt részük a napokban Londonba látogatóknak. A Nemzeti Galéria XVII. és XVIII. századi német-alföldi festészetet bemutató kiállításához kapcsolódóan életre keltettek egy középkori festményt. 

 

london6

 

Egy művészeti csoport Ambrosius Bosschaert the Elder holland festő egy fantasztikus festményét, A Still Life of Flowers in a Wan-Li Vase (1609-10) címűt keltették életre, hogy a múzeum bejáratánál bárki megcsodálhassa. Az eredeti képen a festő kedvenc témáival találkozunk: kék-fehér porcelán, tulipánok, jácintok, liliomok, rózsák, kagylók alkotják a remekművet.

A kép a festő képzeletének szüleménye, hisz a különböző időpontban nyíló virágokat nem láthatta egyszerre, mint ahogy a képen mutatja. Az installáció megvalósítói a virágfajtákon változtattak, de a színek és az összhatás megtartását fontosnak tartották. Öt nap alatt, 26 fajta virágból, közel 30.000 szál felhasználásával állt össze a 35 négyzetméteres mű. 

Az eredeti festmény:

 

london9

 

A 35 négyzetméteres installáció készítése:

 

london5

 

london4

 

london3

 

Nézd meg a videón is, hogy állt össze a csodálatos mű:

 

 

Az installációt mindössze csak négy napig láthatták a Trafalgar térre látogatók, de a középkori festészetet bemutató kiállítás egészen augusztus végéig megtekinthető. 

Londonban nem ez az első látványos, virágos megmozdulás. Pár éve pipacstenger borította a Towert, más alkalommal pedig egy hatalmas virágcsokor díszelgett a Tower Bridge előtt. 

 

london

 

Valami hasonlót eltudnék képzelni a Szépművészeti Múzeum újranyitása alkalmából is. Vajon megvalósul-e?

Forrás

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Művészet és tulipánok megkapó találkozása

» Így kell egy múzeumot újranyitni: Rijsk Múzeum

» Hogyan lett a nappali őrjáratból éjjeli?

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!