Közel és távol

Kivirult a vad bazsarózsa a Duna-delta lankáin

A különleges természeti és kulturális örökségű Duna-delta lankáit piros mezővé változtatta a napokban kinyílt rengeteg bazsarózsa. 

 

bazsarózsa5

 

Duna 2857 kilométer megtétele után három ágra szakadva éri el a Fekete-tengert.  A három főág között számtalan mellékág, csatorna, láp, nádas, homokdűne és erdő alkotja azt a növény- és állatvilágban gazdag területet, amit Duna-deltának nevezünk. Európában a Volga-delta után a második legnagyobb torkolat a Duna által hozott hordalék útján alakult ki, hozzávetőleg kilencezer éves lehet. A 3440 km2 -es természetvédelmi területen csupán húszezer ember él.  A hordalék miatt évente 40 m2–rel növekvő terület 1991 az Unesco Világörökségi listájára is felkerült.

 

bazsarózsa

 

A közel 1.400 növényfaj között májusban a keleti és bánáti bazsarózsa színes színfoltjai varázsolják tüneményessé a tájat.

 

bazsarózsa1

 

bazsarózsa2

 

 

bazsarózsa4

 

bazsarózsa3

 

bazsarózsa6

 

bazsarózsa7

 

bazsarózsa8

 

bazsarózsa9

 

Forrás

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!