Közel és távol

Ingyenesen látogatható arborétum Buda szívében

A Budapesti Corvinus Egyetem budai campusát sokan a legszebbnek tartják hazánkban. Ha nem is a legszebb, a legzöldebb cím elvitathatatlan. Az  Gellért-hegy déli lábánál található épületegyüttest az ország egyik leggazdagabb arborétuma övezi, ami ráadásul minden nap ingyen látogatható.

 

Corvinus15_115

 

A Budai Arborétum a mai Corvinus Egyetem területén található, legrégebbi részét még 1893-ban alapították. Ez a park volt a főváros első, és az egyetlen kertészeti oktatásra használt területe. Az arborétum lényegében egy őspark, a fák egy része száz évnél idősebb. A Villányi út–Szüret utca–Somlói út közötti 7,2 hektáros arborétumot a Ménesi út két, korban és jellegben is elkülönülő részre osztja: az Alsó és a Felső Kertre. Az arborétum jelenlegi területét valaha szőlőskertek bitorolták, melyek a XIX. századi filoxéravész során pusztultak ki.

2015-ben igen felborzolta a kedélyeket a bejelentés, hogy az egyetemet beolvasztják a gödöllői egyetembe. Az egyetemek összeolvadása megtörtént, de szerencsére ez nem járt a természeti környezet megváltoztatásával.  Az arborétum 1975 óta fővárosi jelentőségű természetvédelmi terület, így új épületeket felhúzni nem lehetne. Egyelőre tehát megnyugodhatunk, a viharos sorsú Budai Arborétum területét nem fogják beépíteni és továbbra is ingyenesen látogathatjuk.  

 

Corvinus14_092

 

Corvinus15_094

 

Corvinus15_086

 

Corvinus15_054

  

Corvinus15_078

 

Corvinus14_085

 

Máig fontos törekvés, hogy minden növényféleségből legalább kettő legyen, „tartaléknak” ha valamelyik példány elpusztulna. Az arborétum jelenlegi gyűjteménye közel 1960-féle díszfát, díszcserjét, 240 fajta hagymás-gumós virágot és mintegy 300-féle egyéb évelő dísznövényt számlál. A Felső Kertben gyógynövény-kertet és sziklakertet is találunk. 

 

Corvinus14_052

  

Corvinus14_056

 

Corvinus15_095

 

Az Alsó Kertben a telepítések elsősorban a növények igényeinek figyelembevételével történtek úgy, hogy a hasonló fajok, fajták a lehető legközelebb legyenek egymáshoz. Ezáltal tematikus gyűjtemények jöttek létre: így keletkezett például a mediterrán gyűjtemény, az árnyékkedvelő növények, a virágos díszfák, ill. a lombszíneződéssel díszítő fajok, fajták gyűjteménye. Itt kapott helyet a trópusi-szubtrópusi gyűjteményt bemutató üvegház és a kerti tó is. 

 

Corvinus14_051 

Corvinus14_090

 

Corvinus14_066

 

Corvinus14_099

 

Corvinus14_105

 

Corvinus15_057

 

Corvinus15_062

 

Corvinus14_060

  

Corvinus15_109

 

Corvinus15_097

 

A Budai Arborétum ingyenesen látogatható, a nyári időszakban (október 23-ig) 8.00-18.00 között, télen 8.00-16.00 között tart nyitva. A Felső Kert azonban csak a munkanapokon tekinthető meg.

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Nagyon köszönöm Klára a hozzászólást. Igyekszem további csodálatos helyeket bemutatni, hogy másoknak is kedvet kapjanak gyönyörű országunk és világunk felfedezéséhez. Jucó

  2. Klára Dr. Szemenyei says:

    Most találtam rá a NLCafé ezen látogatási lehetőségére,még nem sikerült végignézni, de nagyon örülök, hogy van valaki, aki utazási élményeit, és szép fotóit mások érdeklődésére továbbítja.Kérem folytassa tovább! Klára.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!