Közel és távol

Öskü zsindelyes tetejű kerektemploma a Bakony lábánál

A Bakony lábánál, egy karsztos fennsíkon ékeskedik hazánk jelentős középkori műemléke az ösküi kerektemplom. A körtemplom (rotunda) eredetéről mai napig sok a találgatás, vélték már törökmecset, vártorony, sőt római kori erőd maradványának is. 

 

Öskű_002

 

A 8-as út mellett Veszprémtől 15, Várpalotától 8 km-re található település kerektemploma hazánk egyetlen ilyen formátumú temploma. A templom történetéről és építéséről sem maradt fent adat. Az utóbbi évtizedek kutatásai középkori eredetre engednek következtetni, az Árpád-kori körtemplomok (rotundák) közé sorolják és XI. századi keletkezést feltételeznek, az 1975/76-ban végzett műemléki helyreállítás is ezt bizonyította.

 

Öskű_001

 

A község eredeti neve Őskő, a terület a Szalók nemzetség birtokában volt. A 15. század közepén az Újlakiak birtoka lett, akik várkastélyt is építettek a faluban. Székesfehérvár 1543-as eleste után a települést elpusztították a törökök. Az új birtokos Zichyek az 1710-es évektől felvidéki szlovákokkal telepítették be a környéket. A 1725-ben katolikus templomként újjáépülő templom ekkor kapta a jelenlegi tetőszerkezetet is. Amikor a falu kinőtt a rotundát, megépítették a jelenlegi plébániatemplomot (1843-1847). Azóta a kerek templomot kápolnaként használják. 

 

Öskű_004

 

Öskű_005

 

A körtemplom XV. századi kulcsát 1909 óta a Veszprémi múzeumban őrzik. Az egyetlen fellelhető feljegyzés így ír róla: “Maga a templom kerek alaprajzú, íves szentéllyel és kőből épült. Kupola formájú tetején kis fatorony ült, abban harang függött. Belsejének nyugati oldalán lábakon álló fakarzat helyezkedett el, azon pedig kis orgona. A diadalív nyílásának északi oldalán szószék volt. Három oltár állt benne: A Szt. Kereszt főoltár, valamint a diadalív két oldalán a Szt. Anna és Szt. Péter mellékoltárok. A templom körül még 1754-ben működő temető volt, és 1846-ban állt a tetőn a kis torony, benne a haranggal.”

 

Öskű_008

 A templomot 1975-76-ban restaurálták, ami során kiderült, hogy a templom hajója nem szabályos kör, hanem ovális alakú, teteje pedig kúp lehetett. Bejárata régebben is a jelenlegi helyén volt, de az ajtónyílás eredeti formája nem rekonstruálható. A félkör alakú szentélynek hasonló ablakai lehettek.

A kerektemplomot kívülről bármikor meg lehet tekinteni, belsejét egy hetes előzetes bejelentkezéssel csoportok is látogathatják. Bejelentkezéssel kapcsolatos információk Öskü település honlapján találhatók. 

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod.  

Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt.

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!