Közel és távol

A zöld, a sör és a zene fergeteges bulija: Szent Patrik fesztivál

Zöld szín, sör, ír zene. Elég ezt a három szót kiejteni és már szinte mindenki tudja, hogy az írek hatalmas bulijáról a Szent Patrik fesztiválról beszélünk. 

 

dublin

 

Szent Patrik napját március 17-én tartják, azon a napon, amelyiken Szent Patrik, Írország védőszentje meghalt. Ilyenkor a főváros Dublin neves épületei zöld díszkivilágítást kapnak és jó hangulatú felvonulás veszi kezdetét, ahol a nézők többsége is zöldbe öltözve mulat. 

Az ötödik században élt pogány Patrickot fiatal korában rabszolgaként dolgoztatták. Szabadulása után felvette a kereszténységet, és életcéljává tette, hogy megtérítse a kelta pogányokat. A legenda szerint a szentháromságot a lóhere leveleivel magyarázta el, ezért is használják ezt fontos szimbólumként. Szentté avatására jóval később került sor, a 17. században az egyház hivatalosan is az ő napjának nevezte ki a halálának évfordulóját, március 17-et.

Az első szent partik-napi parádét 1762-ben a brit hadseregben szolgáló ír katonák tartották New Yorkban. Írországban csak 1903 óta hivatalos nemzeti ünnep, az első fesztivált Dublinban 1931-ben rendezték. Az ír törvények szerint az 1970-es évekig a kocsmák zárva tartottak az ünnepen, csak ezután ismerték fel, hogy mennyire vonzó lehet a rendezvény turisztikai szempontból is, ha a sör fogyasztást sem korlátozzák.

Ma már szinte a világ minden pontján megünneplik. Világszerte híres épületek öltenek zöld ruhát ezen a napon, pl, a Harbour Bridge és az Operaház Sydney-ben, a párizsi Eiffel-torony, a kínai nagy fal. New Yorkban, a világ legnagyobb szent patrik-napi parádéján 150 ezren vonulnak végig az Ötödik sugárúton, a felvonulás nézőinek számát kétmillióra becsülik. Magyarországon az idén már 6. alkalommal rendezték meg a tavasz váró zöld fesztivált. 

Dublini képeket válogattam az idei fesztiválról.

 

dublin1

 

dublin2

 

dublin3

 

dublin4

 

dublin5

 

dublin6

 

dublin7

 

dublin9


dublin10

 

dublin11

 

Forrás

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod.  

Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt.

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!