Közel és távol

Mit keres két szélkerék az Eiffel-tornyon?

A Párizs jelképének számító Eiffel-toronyra a napokban két szélerőművet szereltek fel a fenntartható fejlődés iránti elköteleződés jeleként. A szélkerekeket a második szinten, 120- 127 méteres magasságban helyezték el. A függőleges tengelyű szélmalmok teljesen beleolvadnak a torony szürke vasszerkezetébe. A hét méter magas és három méter széles szerkezetek óránként 10 ezer kilowatt áramot termelnek, ami az első szinten található üzlet energiafogyasztását fedezi.

 

párizs

 

A szélkerekek által megtermelt energia csak töredéke a torony éves energiafogyasztásának. Az évi 7 millió látogató 9,7 gigawattóra áramot fogyaszt, ami egy 3 ezer lakosú település fogyasztásának felel meg. 

“Ez csak jelképes, de azt jelzi, hogy a torony elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt” – ismerte el az üzemeltető, a SETE képviselője.  A kezdeményezést megelőzően az Eiffel-torony több lépést is tett a környezetvédelem érdekében: az elmúlt két évben végrehajtott felújításkor környezetkímélő tereket alakítottak ki az első szinten, valamint modernizálták az építmény energiaellátását. Négy napelem adja a pavilonokban használt meleg víz felét, és egy esővíztározót is felszereltek, amely a mosdók vízellátásában segít. A torony megvilágításához pedig kizárólag LED fényforrásokat használnak.

 

eiffel-tower-650345_1280

 

Az ideiglenesnek szánt, az 1889-as Világkiállításra épített torony 324 méter magas. Első emelete 58, második emelete 116, a harmadik 276 m magasban van. A harmadik emelet 300 méterig magasodik fel, aminek a tetején még egy 24 méter magas tévé- adóantennát is elhelyeztek. 

 

03Párizs0003

 

03Párizs0041

 

Az első szintig gyalog is fel lehet sétálni, ahol luxus étterem és üzletek várják a látogatókat. A felsőbb szintekre azonban már csak gyorslifttel juthatunk fel.

 

03Párizs0045

 

A torony mindig is megosztotta a franciákat, sokan szeretik, de sokan kimondottan utálják: becenevei is ezt tükrözik – egyesek „Csúfság”-nak hívják, mások „Öreg Hölgy”-nek.

 

03Párizs0046

 

A világ egyik leghíresebb és leglátogatottabb épületét eredetileg az 1888-as Barcelonai Virágkiállításra tervezte Gustav Eiffel, de azt a tervet elvetették.

 

03Párizs0047

 

 Négyzetalapú, 1,6 ha alapterületű, 10 100 tonna tömegű, 12 000 acéldarabból, szegecseléssel állították össze. Évente kb. 10 tonna festék kell felülete karbantartásához.

 

03Párizs0050

 

03Párizs0059

 

Fentől bámulatos kilátás nyílik a városra.

 

03Párizs0064

  

03Párizs0069

 

Bárhogy is vélekedjenek róla a franciák, én azt mondom, hogy Párizs kevesebb lenne nélküle. Egy olyan látványosság, ami látogatók millióit vonzza. A zsúfoltság miatt a nyári turista szezonban akár órákat is kell várni, hogy feljuthassunk. De a fantasztikus látvány mindenért kárpótol. 

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod.  

Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt.

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!