Közel és távol

Ilyen lesz Gül Baba türbéje a két éves felújítás után

Évek óta rebesgetik. most úgy tűnik meg is valósul. Új köntöst kap és teljesen átalakul a legészakibb török zarándokhely, Gül Baba türbéje. Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás kategóriába sorolták és Törökországgal is megszületett a megállapodás, így a felújítási munkák hamarosan megkezdődnek. A közel fél évezredes türbe a felújítás két éve alatt teljesen átalakul. A kialakításra kerülő közparkba Törökországban honos növényeket ültetnek, de lesz itt egy kis múzeum és egy teázó is.

 

türbe

 

Hazánk a rekonstrukció 2,5 milliárdos költségének felét fogja állni, a másik felét Törökország biztosítja. Mi fizetjük a park és a függőkertek rendberakását, Szulejmán szultán kedvenc dervisének mauzóleumát pedig a törökök varázsolják mesébe illővé.

 

Gül Baba türbéje

Gül Baba türbéje

 

A szent hely legutolsó rekonstrukciója 1996-ban fejeződött be. A felújításhoz használt anyagok jelentős részét Törökországból szállították ide, ami nem bírta a mi éjhajlati viszonyainkat és hamar tönkre ment. Bár ez nekem fel sem tűnt a kép évvel ezelőtti látogatásomkor és képeim sem igazolják…

 

Gül_013

 

A II. kerületi önkormányzat a munkálatokra a Mányi István Építész Stúdiót kérte fel. A terv nemcsak a síremlék rekonstrukcióját, hanem a türbe tágabb környezetének, az oda vezető utcák, lépcsők, parkolóhelyek és a nagy kiterjedésű teraszos kertrész megújulását is tartalmazza. A Margit utca-Apostol utca-Gül Baba utca által határolt terület egyik legsúlyosabb problémája, hogy nincs megoldva a környék csapadék- és vízelvezetése. A most elkészült tervek erre és a környék közlekedési és parkolási problémáira is megoldást kínálnak. Többek közt megújul a csúszós köveiről híres/hirhedt Gül Baba utca is.

 

gul-baba-utca (1)

 

A tervezők vonzó és modern tér kialakítását tűzték ki célul, amelynek egyik legszebb része lesz az Andor Anikó kerttervező által megálmodott park. Az egykori Wágner-villa – ma gazos és szinte átjárhatatlan – teraszos kialakítású kertje helyén mediterrán hangulatot idéző pihenőparkot alakítanának ki.

A tervekről sajnos nem igen találtam képes információt. Csak ezt a videót, amiben helyenként feltűnik a megújult Gül Baba türbe és környezetének látványterve. 

 

 

A türbe és környezete az ódon hangulatával eddig engem mindig lenyűgözött. Ha az égiek is úgy akarják, két év múlva ott leszek az ünnepélyes megnyitón és képes beszámolómban elárulom, mi tetszik a változásban.  

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod.  

Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt.

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!