Közel és távol

Hogy lett a nappali őrjáratból éjjeli?

A külföldi festőket igen gyakran csak a vezetéknevükkel emlegetjük, a keresztnevükről valahogy megfeledkezünk, mintha nem is lenne. Olyannyira igaz a XVII. századi holland festőóriásra, Rembrandtra, hogy szerintem tízből kilenc ember nem tudná megmondani mi a keresztneve.

Bevallom őszintén, bár igen nagy rajongója vagyok munkásságának, nekem is nagyon kutakodnom kellett az emlékeimben, hogy beugorjon a neve. A van Rijn viszonylag hamar eszembe jutott, de a Harmenszoon valahogy nem akart, kénytelen voltam utána nézni. Rembrandt Hermenszoon van Rijn, ez tehát a teljes neve a Holland Aranykor leghíresebb festőművészének. A 63 évet élt művész nevéhez olyan híres képek köthetőek, mint az Éjjeli őrjárat, vagy a Nicolas Tulp doktor anatómiai előadása. Rembrandt, több ezer alkotása révén, nemcsak a középkori Hollandia, hanem egész Európa művészetében kiemelkedőt alkotott. Az elődei technikáit ötvözve saját stílust teremtett, és egy egész festőnemzedék felnevelése köszönhető neki.

 

Rembrandt szobra Amszterdamban

Rembrandt szobra Amszterdamban

 

Feledhetetlen élmény, amikor első amszterdami látogatásomkor megpillanthattam leghíresebb alkotását, az Éjjeli őrjáratot. A gigantikus méretű (363×437 cm) mű magával ragadt és percekre a vászon elé szögezett. Aprólékos kidolgozása, mesterien megformált alakjai, fényhatásai lenyűgöztek. Pedig nem is az egészét láthatjuk a 31 alakos műnek, azt ugyanis az idők folyamán megcsonkították, az aljából 75, bal széléből pedig 22 centimétert levágtak. Egyetlen dolgot nem értettem csak, miért épp egy csöppnyi szobában, egy méltatlan helyen állították ki. Aztán fény derült a titokra, a Rijksmuseumot épp felújították és épp az Éjjeli őrjárat fő helyre kerülésén munkálkodtak. Második látogatásomra már felkészültebben mentem, utána olvastam, így olyan apróságokra is felfigyeltem, ami előzőleg fel sem tűntek.

  

Rembrandt: Éjjeli őrjárat

Rembrandt: Éjjeli őrjárat

 

Az éjjeli őrjárat a nevével és a hiedelemmel ellentétben nem éjszakai jelenetet ábrázol. Az eredetileg Frans Banning Cocq kapitány milíciájáról, név nélkül készült festmény katonái valójában nappal indulnak bevetésre, éjszakai nem is őrjáratoztak. A mester azt a pillanatot örökítette meg, amikor a katonák nappali fényben kilépnek a kaszárnya sötétjéből. A festmény a sárga lakk és a rárakódott piszok miatt az évek során egyre sötétebbé vált. A sötét tónus az oka annak, hogy amikor a Hollandiába bevonuló forradalmi francia erők megtalálták, éjszakai képnek nézték és az Éjjeli őrjárat címet adták neki. Később ezt a címet a brittek is átvették.  A kép XX. századi restaurálásánál, amikor a rengeteg kosz, korom és lakk réteget eltávolították vették csak észre, hogy napsütésben készült.    

  

Amszterdam_034

Az Éjjeli őrsárat a Rijksmuseum főfolyosójának végén

 

Két évvel ezelőtti látogatásomkor újra elvarázsolt a kép. A Rijksmuseum felújításának befejezésével a múzeum leghíresebb képe a legdíszesebb terem fő helyére került. Az átépített múzeum felavatásánál is itt, az Éjjeli őrjárat előtt ünnepelt a királyi család.    

 

A királyi család tagjai a Rijksmuseum ájranyitásakor

A holland királyi család tagjai a Rijksmuseum újranyitásakor az Éjjeli őrjárat előtt

 

Az Éjjeli őrjárat Rembrandtnak nemcsak a hazai, de a nemzetközi elismerést és hírnevet is meghozta. A hírneve méltán töretlen azóta is. Az Éjjeli őrjáratot csak Amszterdamban lehet megtekinteni, de a Szépművészeti Múzeum Rembrandt és a holland aranyévszázad című kiállítása részletesen és jól felépítetten bemutatja a mester hátterét és korát. A jórészt nemzetközi múzeumokból kölcsönkapott 178 festmény, köztük 20 Rembrandt remekmű 2015 február 15-ig várja a látogatókat.

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Művészet és tulipánok megkapó találkozása

» Így kell egy múzeumot újranyitni: Rijsk Múzeum

» Így elevenedtek meg a középkori festmény virágai

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!