Közel és távol

Újabb euróövezeti ország: Litvánia

Az új év új fizetőeszközt hozott a litvánoknak: bevezették az eurót. Ezzel mindhárom balti államban már a közös európai fizetőeszközt használják. Észtország, Lettország és Litvánia egyaránt 2004-ben, hazánkkal együtt lett az Európai Unió tagja. Litvánia belépésével 19 tagúra bővült az euróövezet. Az euró az 1993-tól érvényben lévő litast váltotta fel. Az euroérmék hátoldalát a Litvánia címeréből ismert középkori lovas díszíti, csak úgy, mint a litasét. A volt szovjet utód állam 65.200 km² területén 2,9 millióan élnek. Természeti szépségei, látnivalói miatt méltán népszerű úti cél.

 

N22978_2_eur_aversas

 

euro

 

Az ország fővárosa, a kb. 550.000 lakosú Vilnius Európa egyik legszebb és legjobb állapotban lévő barokk városa. Vilnius jelenlegi arca a kulturális és történelmi hatások révén folyamatosan fejlődve alakult ki. Az évszázadok során számos stílus megjelent, amelynek nyomai ma is fellelhetők. Találunk itt gótikus, reneszánsz, barokk és neoreneszánsz épületeket egyaránt. A város egyik legösszetettebb és legnagyobb épületegyüttese a Vilniusi Egyetem épülete. Ez az épület képviseli Litvániát a brüsszeli Mini Európa parkban is. 1994 óta a vilniusi Óváros az UNESCO Világörökségi helyszínei közé tartozik, Vilnius történelmi központja megnevezéssel. A szűk utcácskákban szép számmal talál hangulatos kiskocsmákat a megfáradt utazó.

 

vilnius-443447_1280

 

vilnius2

 

vilnius7

 

vilnius3

 

6037

 

vilnius

 

architecture-83102_1280

 

Az ország második legnagyobb városa a régi főváros Kaunas. A Neris folyó partján álló Kaunas várat, ami Litvánia legrégebbi kővára a XIII. században említették először. 

 

kaunas2

 

kaunas

 

Litvánia legismertebb, legtöbbet fotózott  látványossága a Trakai vár az egykori nagyhercegség központja volt 1323-ig. Az ötemeletes téglaépítményt Vytautas emelte a az 5 tó melletti Trakaiban. A Trakai vármúzeum bemutatja a történelem előtti leleteket, valamint a nagyhercegség dicsőséges napjait, amikor a birodalom a Baltikumtól a Fekete-tengerig terjedt.

 

trakai-kastely-es-a-galve-to-litvania

 

trakai-371893_1280

 

trakai-var-a-galve-ton-litvania

 

A Keresztek hegye, a keresztek ezreiből álló földhalom „Litvánia Mekkája. Története 1831-es, orosz cári hatalom elleni felkelésig nyúlik vissza, amikor is a mélyen katolikus litvánok tiltakozásul az elnyomás ellen elkezdtek kereszteket hordani egy kisebb dombra.  A 19. század végére 150, az I. világháború kezdetére már több, mint 200 hatalmas kereszt állt a helyen, és a számuk folyamatosan nőtt. Amikor a szovjetek 1940-ben elfoglalták Litvániát, a vallástagadó szovjet hatalom fölösleges vallási szimbólumnak tekintette a Keresztek hegyét, ezért 1961-ben ledózerolták az addigra már kb. 30 ezer keresztet. Az érthetetlen rombolás nem szegte a litvánok kedvét, újabb kereszteket vittek a korábbiak helyére. A szovjetek még kétszer letarolták a hegyet. A keresztek ezután is csak szaporodtak, az ország függetlenné válása óta a keresztek már nincsenek veszélyben. Napjainkban kb. 250-300 ezer kereszt lehet a Keresztek hegyén.

 

hill-of-crosses-374763_1280

 

 

litvania-5

 

67591

 

A Balti-tenger homokos tengerpartján Palanga a leghíresebb üdülőhely. Télen a nyugdíjasok paradicsoma, nyáron pedig megtelik fiatalokkal és igazi zajos, nyűzsgő, bulizós üdülőhellyé válik.

 

beach-429749_1280

 

 Izgalmas ország, amit egyszer mindenképp érdemes meglátogatni.

 

Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt.

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!