Közel és távol

Honnan ered a mézeskalács?

Nem igen találkoztam még olyannal, aki ne szerette volna a mézeskalácsot. Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy honnan ered, melyik recept az igazi. Sőt egyesek az azonnal puhulóra, míg mások, a kemény, ropogósra esküsznek. Nálunk is igazi nagy kedvenc, elmaradhatatlan év végi édesség. Talán nem is annyira az íze miatt imádjuk. Sokkal inkább a misztikuma  és az illata miatt. Évente egyszer készül, a karácsonyi készülődés egyik kedvelt közös foglalatossága a mézeskalács sütése és díszítése. 

 

kari_mariazell3

Mézeskalács házak Mariazellben

 

A méz az egyik legősibb édesítőszer, amiből eltartható, sokáig élvezhető édesség készíthető.  A mézeskalács sok nép évezredek óta ismert eledele. Már az ókori piramisokban is találtak mézre és mézes süteményekre utaló leleteket. A  méz készítést és az ezekhez használt  sütőformákat a görögök is átvették. A halott szájába is mézeskalácsot tettek Cerberusnak, az alvilág őrének kiengeszteléséhez. Püthagoraszról feljegyezték, hogy nem élő állatot, hanem állatformájú mézeskalácsot áldozott az isteneknek.  

 mézes

 

A méz – drágasága miatt – csak ünnepi alkalmakkor került az asztalra sütemény formájában is. Az 1200-as évektől a kolostorokban készítettek vallásos tárgyú figurákat, életképeket. Idővel míves díszítéseket is alkalmazó “mézesbábos” céhek is alakultak. A színes, tartós finomságok rövid idő alatt kedvenc ajándéktárgyakká váltak. Mariazellben, ahol Ausztria második legszebb karácsonyi vásárát is tartják, a több, mint 300 éves múlttal rendelkező Pirker cégnek köszönhetően ma is a legkelendőbb ajándékok közé tartozik.    

 

Mariazell_061

 

Hazánkban már az aquincumi ásatásoknál is találtak több mézeskalács sütésre használt égetett cserépformát. Magyarország méhészetének 11. századi írott nyomai vannak. Az Árpád-házi királyok idején ugyancsak a méhészettel rendelkező kolostorokban készítették a mézes süteményeket és italokat. Mátyás király korában már voltak olyan mézeskalács készítő iparosok, akik Bécsen át behozott keleti fűszerekkel dolgoztak. A mézeskalácsosok virágkora a 17-18. század volt, akkoriban a búcsúkra, vásárokra akár 80 ezer mézesbábot is magával vitt egy-egy árus. Az első magyarországi mézeskalácsos-céh 1619-ben alakult Pozsonyban. Ugyancsak fontos mézeskalácsos központ volt a 17. században Kassa, majd 1713-tól Debrecen is. A 17. és 18. században ötvösök és más művészetekben jártas iparosok fémből készítették a részletgazdag, művészi formákat. Később fába vésték a kívánt forma negatívját, ezt töltötték meg a puha tésztával és kisütötték. A formából kivett kis “domborművet” már csak díszíteni kellett.  

 

Mariazell_076

 

Több osztrák és német városban is nagy hagyománya van a mézeskalács készítésnek, talán ez az oka annak, hogy sokan onnan eredeztetik. Az egyiptomi és a római kori leletek után kár erről elmélkedni, annyi biztos, hogy a mézeskalács készítéshez használt keleti fűszerek Bécs érintésével jutottak el hozzánk. Bad Ischl-ben, az isler hazájában ma is több híres mézeskalács készítő van.

 

Bad Ischl_048

 

A mézeskalács kedvelőket itthon egész évben több helyszín is várja. Szekszárdon a Petrits család 1825 óta készít mézeskalácsokat, gyertyákat, cukorkákat, süteményeket. A tradíció az évszázadok során apáról fiúra szállt. “Mézédes Emlékeink” címmel 2003 nyarán megnyitották Mézeskalácsos, Gyertyaöntő és Cukorkakészítő Múzeumukat. 

 

szekszárd

 

Mezőkövesden a Mézeskalácsos tájház  1856-ban épült és ma is érintetlenül álló épületében látható a 100 évvel ezelőtti matyó kultúrát idéző kiállítás. A mézeskalácsos műhelyben a látogatók saját kezűleg el is készíthetik a kitűnő csemegét.

 

mezeskalacsos_haz 

Debrecenben a híres elődök emlékét és a hagyományokat őrizve minden év augusztusában megrendezik a Mézeskalács Fesztivált. Így már érthető is, hogy az idei utazás kiállításon miért épp egy mézeskalács ház előtt álló virágos bábukkal csalogatták a vendégeket Debrecenbe. 

 

Március_003

 

Az idei év ünnepvárására 2,5 méter hosszú mézeskalácsfalut is épült Debrecenben 

 

Kedvet kaptál egy igaz mézeskalács házikó elkészítéséhez? Kapusi Gerti, a Sütit akarok bloggere épp a napokban készített egy mézeskalács házikót. Nekem nagyon tetszik.

 

házikó

 

Egyáltalán nem bonyolult megcsinál, Gerti alaposan leírt mindent. A Sütit akarok blogban további inspiráló képek mellett a pontos receptet és a mézeskalács házikó elkészítésének minden fortélyát megtalálod. Kattints ide és a többi rajtad múlik. Mézeskalács  házikó a Sütit akarok blogon. 

Jó sütögetést kívánok! 

Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt.

 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!