Közel és távol

Madurodam, a mosolygós holland miniváros

Egy országot egy turista nem tud igazán megismerni az egy-két napos, jó esetben egy hetes látogatás során. Gyakran a fő látványosságok némelyike is kimarad a programból, vagy megtekintése kutyafuttában történik. Így van ez akkor is, ha a fél Magyarországnyi területű Hollandiát próbáljuk meghódítani. Időhiány esetén jól jön, ha van egy makettpark, egy miniváros, ahol minden nevezetesség koncentrálódik. A hágai Madurodam Hollandia kicsinyített mása, legismertebb helyeinek, műemlékeinek és hagyományainak színes, mozgó, éneklő és táncoló kavalkádja egy ilyen hely. Egyetlen belépő jeggyel pár óra alatt bejárható, felfedezhető az ország. Minden megtalálható itt, ami Hollandiára, a hollandokra jellemző.   modu16 A gyalogutakkal átszőtt mini csoda izgő-mozgó látványáról 19 vonat, 4,5 km hosszú sínpár, 27 híd, 338 műemlék, 3150 lámpaoszlop, 5236 miniatűr fa, 4552 autó és teherautó, 30 ezer virághagyma, 50 ezer izzó, 66 ezer lakos és 80 ezer vasúti talpfa, na és 35 karbantartó gondoskodik. A park állandó mozgásban van, folyamatosan bővül, az aktuális évszaknak megfelelően átalakul. Minden holland ünnep és esemény megelevenedik. Karácsonykor az óváros központját karácsonyi lámpafüzérekkel díszítik.   1109madurodam4   A méretarányos kiállítási tárgyak 1:25-ös kicsinyítéssel készülnek, hű másai az eredeti alkotásoknak.     Évente több új makett készül, amikhez manapság már poliuretánt használnak, ami sokkal ellenállóbb, kevesebb karbantartást igényel, mint a fa. Madorudam megnyitásakor még minden darabot kézzel faragtak, festettek. Ma már a makettek tervezése és kivitelezése is számítógépek segítségével történik.   modu11   A parkban az eredeti környezet, hangulat visszaadására is nagy hangsúlyt fektetnek. Bloemendaal tengerpartján akkora a nyüzsgés, mint a valóságban. Strandnapernyők, homokvárakat építő gyereket, a habokat szelő vízisízők népesítik nyáron a part szakaszt. Ősszel és télen a strandnapernyők átadják helyüket a hajóknak, a lovagló és kutyát sétáltató embereknek.   modu   modu2 A zsúfolt Schiphol repülőtéren természetesen a Holland Királyi Légitársaság,  a KLM kék gépei gurulnak a felszállópályán.   modu3   modu4   A sietve jövő-menő sajtszállítók mellől nem hiányoznak a virágos bódék sem.   modu8   A híres holland vadvirág és tulipán mezők, valamint az Európa virágoskertjeként is hívott Keukenhof park mini szépségei is szemünk elő tárulnak. Természetesen itt a virágok is miniatűrök.   modu6   modu9   A híres Aalsmeeri Virágtőzsdén bárki kipróbálhatja licitálási képességeit. A virágóra használatával percek alatt kiderül sikerül-e megkötnünk életünk nagy virágüzletét.   modu10   modu7   A legértékesebb holland műkincseket rejtő Rijsk Múzeum épülete és környezete is már a pár évvel ezelőtti restaurálás utáni állapotot tükrözi.   modu15   Madurodamban 5236 miniatűr fa van, amik a rendszeres metszéseknek köszönhetően nem nőnek 60 centiméternél magasabbra. A legidősebb fákat Madurodam megnyitásának évében, 1952-ben ültették.  

modu13

  modu12   Alkonyatkor ezernyi apró izzó teremt esti hangulatot a minivárosban. Lámpafénynél veszi kezdetét Hansje Brinker legendáját elmesélő látványos videó, lézer-, és vízi show. Működő szökőkutak, füstgépek, lézerfények segítenek megérteni, hogy tudta a leleményes fiú a puszta kezével a gátba vájt lyukkal megmenteni egész Hollandiát.   modu14 Madurodam egyetlen kivétellel teljesen hasonlít Hollandiához. A makettek mindent bemutatnak, amik egy holland számára fontosak. Megelevenedik a virág-, és zöldségtermesztés, a sajtgyártás. Kimaradhatatlan a foci stadion. Kiderül, hogy a mennyire fontos közlekedési eszköz a kerékpár. Viszont minden hiányzik, ami rossz érzéseket, szomorúságot kelthetne. Itt nincsenek kórházak, rendőrőrsök és temetők, ezért is viselheti büszkén a “Mosolygós város” nevet.   modu5   A képek Modurodam hivatalos oldaláról származnak.   Szeretnéd  felfedezni a Mosolygós várost? Kattints a linkre és gyere velünk az extra virágos Hollandiába! 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!