Közel és távol

Két percre elnémult Skócia

Mint minden évben, november 11-én 11 óra 11 perckor két percre ma is megállt az élet Skóciában. Az Emlékezés napján (Remembrance day vagy ahogy legtöbben hívják Poppy day) az I. világháború áldozatai előtt tisztelegve pipacsos kitűzőt viselő emberek millió csendesednek le. A hősök emléke előtti néma, két perces adózás mellett ez a nap a jótékonyságról is szól Skóciában. Önkéntesek pipacsos kitűzőket, gomblyukba helyezhető kerámia és műanyag pipacsokat árulnak, hogy a pipacstárgyak eladásából befolyt összegeket az elesettek hozzátartozóinak megsegítésére fordítsák.  

poppy day5

  Miért éppen pipacs? Minden egy verssel kezdődött. A rengeteg véráldozatot követelő háborúban a lepusztult csatamezőkön szinte semmi nem nőtt. Kivétel volt az igénytelen pipacs. A piros színe miatt úgy vélték, hogy azok az elhunyt katonákat jelképezik. John McCrae orvos, – aki maga is szolgált a háborúban -, kedves bajtársa elvesztésekor verssel írta ki a bánatát magából.   poppy day  

“Flandria mezején pipacsok nőnek Keresztjei közt egy temetőnek Ez jelöli a mi helyünket; S bár fenn az égen Még bátran szól a pacsirta ének Lenn, az ágyúdörgésben Nem hallod őket.”

  poppy day2   A flamand mezőkön című verse igen hamar népszerűvé vált a fiatalok körében, akik pipacs kitűzésével fejezték ki szolidaritásukat az elesett katonákkal. Ők kezdték el a pipacsok árulását is, hogy ezzel pénzt gyűjtsenek a veteránok számára. A hagyomány az évtizedek során fennmarad, sőt egyre népszerűbb.   poppy day6   Edinburgh legrégibb áruházát fényfestők vörösre festették a méltó megemlékezéshez.   poppy day3   A pipacs jelképet mindenki büszkén viseli Skóciában.   poppy day4   poppy day7   A két perces megemlékezést a brit, az ausztrál, a kanadai és a dél-afrikai területeken is megtartják.  Sőt az idén a világháború kitörésének századik évfordulója alkalmával jóval korábban megkezdődtek a megemlékezések. Az egyik leglátványosabb ezek közül a pipacstengerben úszó Tower of London, ahova ma 11 óra 11 perckor helyezték el az utolsó, a 888.246. egyedi, kézzel készített kerámia pipacsot.   tower14   Még nem volt szerencsém élőben részt venni a Poppy day-en, de mióta ismerem ezt a történetet és Edinburgh-ban láttam a vár, és a templomok falán a pipacskoszorúkat, azóta másképp nézek a hazai pipacsokra is.   Edinburgh_261   Az utolsó kép kivételével a képek a PoppyScotland Facebook oldaláról származnak.    

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!