Közel és távol

25 éve omlott le a Berlini fal

Nem vagyok a rombolások, pusztulások híve. Legyen szó növényről vagy tárgyról, mindig sajnálom, ha valami tönkremegy, elromlik. A végsőkig kitartok amellett, hogy ami még menthető mentsük meg. Azt képviselem, hogy gondoljuk át a funkcióját, találjuk ki, hogy tudnánk más célra újrahasznosítani. Különösen igaz ez az épületekre. Érthetetlen számomra pl., hogy annak idején miért kellett a Nemzeti Színházat feláldozni a metró építés miatt. Időnként szükség van kompromisszumokra, de biztos vagyok benne, hogy ettől jobb megoldást is lehetett volna találni. Szerencsére egyre több jó példát lehet látni, a régi épületek teljes felújítására vagy akár egy részének újragondolt hasznosítására. Talán az egyetlen építmény, aminek lebontását nem sajnáltam, az a Berlini fal  volt. Az oly sok ember életet követelő fal 25 éve omlott le.

  berlin2   Amikor a 1987-ben először Berlinben jártam, az NDK oldalon, nagyon elszomorított a fal látványa. Valahogy úgy voltam vele, hogy az a bezártságot szimbolizálta, az én nagy szabadságvágyam pedig távol állt ettől. Jól akartam érezni magam, nem búslakodni a ketté osztott város látványán és hát látnivaló az volt bőven a keleti oldalon is. Persze akkor még csak egy orosz Zenit fényképező gépem volt, azóta a képek megkoptak. Az emlékek azért megmaradnak és a szomorú valóságnak állított emlékművek is.   berlin0195   Pár éve, amikor már újra eljutottam az immár fal nélküli városba, nem hagytam ki a szocializmus maradványainak, bús emlékhelyeinek megtekintését. Megnéztem többek közt a ledöbbentő Holokauszt emlékművet is.   berlin1   És persze a Berlini fal maradványait, az 1990-ben létrehozott East Side Gallery-t, a szabadság nemzetközi szimbólumát. Az 1,3 km hosszú fal darabon a világ különböző részeiről érkezett festőművészek 105 képben mutatták be, hogy mit jelent számukra a szabadság.   berlin   Azóta a képtárat a felelőtlen firkálók  és fal egy darabját birtokolni vágyók már tönkre tették, de a fő üzenete örök.   berlin0171

 
berlin0172
 
 
 
 
berlin0174
 
 
 
berlin0175
 
 
 
berlin0178
 
 
Ki állítja meg a háborút?
 
berlin0173
 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!