Közel és távol

Martonvásár, ami még Beethovent is elbűvölte

Hét ágra sütő nap, lábunk alatt zizegő puha avar,  gyönyörű környezet, kellemes társaság. Mi mást kívánhat egy természetbarát november elején? Az már csak hab a torán, ha mindezt egy kis kulturálódással is egybe tudjuk kötni. Budapesttől mindössze 30 km-re, Martonvásáron található a Brunszvik család ősi, Beethoven nevével is összeforrt kastélya.  A 70 hektáros park rengeteg természeti értéket tartogat, bármely évszakban kitűnő választás. Érdemes kihasználni a jövő hét elejére jósolt novemberi tavaszt.  

 

Marton_015   Marton_040   Brunszvik Antal Mária Terézia királynőtől kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot. A kastély mai külseje az 1870-es neogót stílusú átépítéskor alakult ki. A szabálytalan alaprajzú épület romantikus báját a csúcsíves, nagy ablakai,  karcsú tornyai adják. Marton_103   Marton_018   Brunszvik Antal és később fia, Ferenc virágzó gazdaságot teremtett. A kastély köré varázsolt földi paradicsomba rengeteg növényritkaságot telepítettek. A park fái között találunk mocsári ciprust, fekete égert,  a páfrány fenyőt, a juhart, platánt, amerikai szivarfát és balkáni vadgesztenyét is.   Marton_050     Marton_054   Marton_062   A XIX. század első évtizedében többször megfordult itt a Beethoven. A hallhatatlan zeneszerzőt a környezet szépsége mellett a Brunszvik családhoz, főként a család hölgytagjaihoz fűződő barátság vonzotta ide. Több remekművet, többek közt az Appassionata-szonátát alkotta varázslatos miliőben. Marton_021 A kastélyban kialakított Beethoven Emlékmúzeumban a család nőtagjainak Beethovennel folytatott levelezését, valamint a művész és a család életével kapcsolatos dokumentumokat mutatják be. Látható többek között a zeneszerző hajtincse, szoborportréja és arcképe, megismerhetjük magyar vonatkozású műveit és egyéb magyarországi kapcsolatait is.   Marton_026   Marton_022   A 70 hektáros parkon átfolyó Szent László-patak vize kis tavat és  egy szigetet alkot. A sziget hatalmas, árnyas fái rejtik a zene óriás szobrát és a szabadtéri színpadot, ahol nyaranta 3 alkalommal felcsendülnek Beethoven melódiái.   Marton_047   Marton_010   A parkban található hazánk egyetlen óvoda történeti kiállítása, az Óvoda Múzeum, tisztelegve az első magyar kisdedóvó alapítója Brunszvik Teréz előtt.   Marton_034   Marton_027   A főépületen az 1920-as években kisebb átalakítások történtek. 1945-ben hadi kórházat rendeztek be. 1953-tól a Tudományos Akadémia fennhatósága alá tartozik. A háborús károk után, az 1970-es években Budai Aurél tervei szerint állították helyre. Ma a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont, ahol mezőgazdasági és biológiai kutatómunka folyik.   Marton_016   Marton_032   Marton_043   Marton_020   A kastélypark belépőjeggyel látogatható: felnőtt: 750,-Ft diák, nyugdíjas: 350,-Ft családi: 1500,-Ft Az Óvoda Múzeumba és a Beethoven Emlékmúzeumba külön belépő váltása szükséges. További képeket találsz a Közel és Távol Facebook oldalon. Tetszett a cikk? Oszt meg másokkal is! Ajánlom a figyelmedbe a Turai Schossberger kastélyt is.      

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!