Közel és távol

Elbűvölő mesekastély Turán

A Pest megyei  Turán található romantikus Schossberger kastély felújítás előtt áll. Ennek ellenére vagy épp ezért megér egy kiruccanást. Az ódon, romos falak misztikussá, romantikussá varázsolják a francia reneszánszra emlékeztető stílusú kastélyt. Az épp kétszáz éve született Ybl Miklós  tervei alapján épült remekmű az egyik leggyönyörűbb kastélyunk. Tornyaival, csipkéivel, a vele egybeépített pálmaházzal, csúcsdíszeivel és kéményeivel igazi mesekastély. A filmesek, romantikus szerelmespárok által is kedvelt épületegyüttesnek és a több mint tíz hektáros,  tölgyekkel és gesztenyefákkal beültetett parknak különleges hangulata van. Az itt uralkodó béke és csend mindenkit azonnal magával ragad.  

 

Tura_004

 

Nem véletlen, hogy Angelina Jolie 2010-ben itt forgatta “A vér és méz” című, a szerb-bosnyák háborúról szóló első filmjének egyes jeleneteit. Ha hinni lehet a híreknek, akkor Angelina és Brad 9 évnyi együttélés után is kézzel írt szerelmes leveleket vált, mikor egymástól távol kénytelenek tölteni napjaikat. Egy íly módon romantikus hölgy csak is egy ilyen helyszínt találhatott ideálisnak első filmjéhez, csak úgy, mint rendhagyó önéletrajzi könyvének bemutatójához és képanyagának kiállításához.  

 

Tura_088   Tura_020  

A  Felvidékről származó Schossberger Zsigmond 1873-ban az Eszterházyaktól vásárolta meg a birtokot. A kor legnagyobb építészének, Ybl Miklósnak a tervei alapján 10 év alatt épült fel az “Operaház kistestvéreként” is emlegetett neoreneszánsz stílusú kastély. A 98 helyiségből álló kastélyba a kor összes technikai vívmányát beépítették, pl. étellift, központi fűtés, villanyáram, vízvezeték. Volt angol toalett, minden szinten fürdőszoba, a falak között 30 cm-es légréteg szolgált szigetelésül.  

 

Tura_092   Tura_075   Tura_065   Schossberger Zsigmond halála után fia, Viktor vette át a birtok irányítását. Az 1930 -as években a család hanyatló anyagi helyzete miatt a a több ezer hektáros terület egy részét eladták. A II. világháború alatt szovjet katonai szállást, majd kórházat rendeztek be. 1946 és 1973  között általános iskola működött benne, 1958 óta műemléki védettség alatt áll.   Tura_008   A belső tereket hosszú, világos folyósok, termek, díszes kupolák, oszlopok uralják. A termek üresek, korhű bútorokat itt nem találunk.  

 Tura_078

 

Tura_080

  Az épülettel egybe épült az egykori pálmaház, amiben három szökőkút is gondoskodott a megfelelő látványról és klímáról.  

 Tura_100

Tura_036   Az egyik teremben ma is láthatók Angelina Jolie életrajzi könyvének képanyaga.   Tura_032     Tura_034   Jelenleg csak állagmegóvási munkák folynak. A sok viszontagságot megért kastély most arra vár, hogy szállodakomplexum és konferencia központ váljon belőle.   Tura_056   Javaslom, hogy még a nagyszabású felújítás előtt látogass el, hidd el nem fogsz csalódni. Legegyszerűbb autóval érkezni, mert a kastély a város szélén található. A vasútállomástól busszal is megközelíthető, pár megállónyira van.   Tura_001  

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!