Közel és távol

Hallstatt, a 7000 éves gyöngyszem

A Hallstatti-tó és a Dachstein hegység ölelésében terül el Ausztria egyik legismertebb városa, Hallstatt. Az Unesco világörökségi listára is felkerült, festői környezetben fekvő város méltán büszke múltjára is. Itt található a legrégebbi ismert sóbánya, kb. 7000 évvel ezelőttről. Az őskori sóbányához tartozó gazdag vaskori temető leleteinek megtalálása után nevezték el a nyugat- és közép európai korai vaskort (Kr. e. 750-450) hallstatti kultúrának.  A kelta eredetű Hallstatt név szó szerinti fordításban  “só helye” jelentésű.

ausztria-hallstatt-2

A városba érkezőket a nehéz terhét cipelő sóbányász szobra fogadja.

 

Hallstatt_008

 

A Salzkammerguti tóvidék egyetlen utcából álló városkájában alig ezren laknak.  A lakosság száma évek óta nem változik, aminek a helyszűke az oka.  A tó és hegyek közé ékelődött város ugyanis nem tud terjeszkedni. Különös báját épp ez adja.

 

 

Hallstatt_051

 

A szikla oldalhoz szervesen kapcsolódó és szinte egymásra épült házak látványa különös összhatást eredményez.

 

Hallstatt_041

 

Mindezt fokozza a rengeteg virág és a házfalakra felfuttatott gyümölcsfák nyújtotta üdeség.

 

hallstatt

 

Hallstatt_036

 

A természeti környezetén kívül fő látványosság a kis gótikus temploma és az abban található szárnyasoltár.

 

Hallstatt_077

 

A elbűvölő város különös és bizarr nevezetessége a templomkertben található temető és csontkápolna. A helyszűke miatt az eltemetett halottak csontjait 10 évente kiássák, koponyájukat kifehérítik és sziklafalba vájt csontkápolnában helyezik el. A koponyákra virág- és babérkoszorút festenek és felírják a halott nevét.

 

Hallstatt_086

A Hallstati kultúrát bemutató múzeumban egyedülálló leleteket találunk, bejáratánál magyar felirat is hívogat.

Hallstatt_045

A hegyek és tópart közé ékelődött város  XV-XVI. században épült házak szinte emeletes város látszatát keltik. A házak egymást követő lépcsőkre, teraszokra épültek. A tipikus hallstatti ház magas és keskeny, így tudják maximálisan kihasználni a sziklák közti szűk teret. Az eredeti házaknak palánkból vagy zsindelytetőből épült nyeregteteje volt, ezekből már keveset találunk. Az alsóbb szinteket hagyományosan kőből építették donga boltozattal, majd erre kerültek rá az alpesi vidékre jellemző gerendaszerkezetek. A fentről letekintve látjuk igazán, hogy minden talpalatnyi helyet kihasználnak.

Hallstatt_088

Hallstatt_061

Az alsó utcasor házai hangulatos ajándék üzletekként, vendéglőkként funkcionálnak, egy emelettel feljebb találjuk a lakóházakat. A város sorompóval lezárt, egy sávos főutcájára csak a helyiek hajthatnak be. De meséljenek inkább a képek!

Hallstatt_010
Hallstatt_012

Hallstatt_087

Hallstatt_050

Hallstatt_036_2

Hallstatt_035

További képeket találsz a Közel és Távol Facebook oldalán.

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!