Közel és távol

Tüneményes időutazás: Gül Baba utca

Van egy utca Budapesten, ami mindig lenyűgöz és mágnesként vonz újra és újra. Akár hányszor arra tévedek, mindig azt érzem, hogy egy időutazáson veszek részt. Mindig az az érzés kerít hatalmába, hogy pár évszázadot visszamentem az időben. A folyamatos renoválási munkák ellenére az utca hangulata szerencsére a régi marad.  

 

Gül_019  

 

Az ódon házak, a meredek lépcsők, a keskeny macskaköves út nyújtotta báj leírhatatlan. A hely szelleme mindenkit megérint, magával ragad. Talán nem véletlen, hogy ennek az utcának a végén található a legészakibb török zarándok hely, Gül Baba türbéje. Az utcát is a rózsák atyjáról, Gül Babáról nevezték el.  

gul-baba-utca 

A Margit híd budai lábának közeléből induló utca meredeken ível felfelé a Rózsadombig, ahol az egykori dervis síremléke található.  

 

gul-baba-utca (1)  

Az utca vége felé, az egyik falon emléktábla hirdeti, hogy 1945-től haláláig itt élt és dolgozott Ránki György (1907-1992), Kossuth-díjas zeneszerző. Nem csodálom, hogy 47 évet élt és alkotott ebben a csendes, mégis mégis a város zajához oly közel található utcában.    

 

Gül_020 

A kis patinás utca kövei tekintélyt parancsolóak. Még száraz időben is csúsznak, óvatos közlekedésre sarkallnak.  

 

Gül_017  

Mintha direkt arra akarnák kényszeríteni az arra járókat, hogy egy kicsit nyugodjanak le, hagyjanak fel a rohanással és vegyék észre az előttük lévő szépséget. Magam részéről mindig behódolok nekik.  

 

Gül_021     Gül_024     Gül_023  

Ismersz egy jó kis helyet hazánkban, amiről még nem írtam? Írd meg és igyekszem pótolni!    

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Nagy Jucó says:

    Egyetértek! Érdemes végig sétálni rajta. 🙂

  2. Tünde Jámbor says:

    Gyönyörűséges!!! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!