Közel és távol

Vácrátóti botanikai kaland okosan

A technika vívmányai elengedhetetlen kellékei mindennapjainknak. Szinte minden családban van már okostelefon, sokan viszont csak internetezésre, játékra, videó nézésre használják. QR kódról sokan hallottak már, de még mindig kevesen próbálták. Miért ne aknáznánk ki a benne rejlő lehetőségeket? Akár Vácrátóton a Botanikus kertben!  

 

vizimalom-vacratoti-arboretum-magyarorszag  

A Vácrátóti botanikus kertbe érkezők most már okostelefonjukat használva, a kihelyezett táblákon található QR kódot leolvasva bővíthetik botanikai ismereteiket.   Mi az a QR-kód?

A QR-kód kétdimenziós vonalkód, ami az információt fekete-fehér kockákba kódolva tárolja. A neve a Quick Response (gyors válasz) angol rövidítéséből ered. A QR-kód viszonylag kis mennyiségű információt tartalmaz, pl. honlap cím, egy link, egy telefonszám, e-mail cím, egy esemény vagy egy rövidebb szöveg. Internetes link esetén a mögöttes tartalom mennyisége szinte korlátlan.  A tárolt adatok leolvasása szabad szemmel nem lehetséges, egy kamerával felszerelt okostelefonra vagy táblagépre és egy speciális, ingyenesen elérhető QR-kód olvasó alkalmazásra van szükség a tartalom szöveges megjelenítéséhez.

vacratoti-arboretum

  Hazai botanikus kertjeink közül elsőként Vácrátóton vezették be a QR-kódos ismeretterjesztést. Az egyre több növényfaj és fa jelölő táblája mellett található QR-kód, amivel az adott fajt leíró Wikipédia oldalra kapcsolódhatunk fel. A megvalósítás partnere a Wikimédia Magyarország Egyesület. A közhasznú társadalmi szervezet célja az emberi tudás összegyűjtésének, rendszerezésének és terjesztésének támogatása, és az így összegyűlt tudáshoz történő lehető legszélesebb körű hozzáférés lehetőségének biztosítása.  

vacratot-arboretum-magyarorszag

Nagyon jó kezdeményezésnek tartom. Okostelefonnal vagy enélkül, Vácrátót minden évszakban izgalmas célpont. Minden korosztálynak tartalmas kikapcsolódást ígér a lombos fák árnyékában vagy épp az üvegházakban tett kellemes séta.

139523

Tudtad, hogy Budapesten is lehetsz a saját idegen vezetőd QR-kóddal? 

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!