Közel és távol

Nívó díj után koronázási hétvége Gödöllőn

Egyik legkedveltebb turista látványosságunk, a Gödöllői Királyi kastély nyerte az idén az ingatlanfejlesztés Oscarjának tartott World Prix d’ Excellence Nemzetközi Nívódíj arany fokozatát. A díjat a legsikeresebb ingatlanfejlesztéseknek ítélik oda. A kastély az örökségvédelem/műemléki felújítás kategóriában benyújtott pályázatával vívta ki az elsőséget.  

 

Gödöllő_012   A Nemzetközi Ingatlan Szövetség, a FIABCI 67 tagú nemzetközi zsűrije a 15 beérkezett pályázatot komplex ingatlanfejlesztési szempontok alapján (környezetvédelem, építészet, városfejlesztés, műszaki színvonal, marketing és értékesítés, gazdaságosság, a beruházás megtérülése, társadalmi hasznosság) értékelte.   gödöllő   A díjat 1992-ben osztották ki először, azóta 30 magyar építmény ért el sikert a pályázaton. Az idén két másik magyar sikert is elkönyvelhettünk: a Makói Hagymatikum kategóriájában második, míg a budapesti Green House Irodaház első díjat nyert. A pályázat média támogatója a Wall Street Journal, teljes oldal terjedelemben mutatta be a győztes pályaműveket.   gödöllő2   Hazánk legnagyobb  alapterületű barokk kastélyát 1735 körül kezdte építtetni a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich  Antal  (1694–1771) gróf.  A kettős U-alakú, 8 szárnyból álló épülethez az északi oldalon templom, narancsház és fürdő tartozott, míg a déli oldalon az istállók és a lovarda kapott helyet. A család kihalása után a magyar állam megvásárolta és felújította a kastélyt és 1867-ben koronázási ajándékként I. Ferenc József osztrák császárnak, magyar királynak és hitvesének, Erzsébet királynénak, Sisinek adományozták.  A királyi család főként tavasszal és ősszel, a vadászati szezonban tartózkodott Gödöllőn.     Gödöllő_025   1920-tól a Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciájaként működött. A  II. világháborúban az épület nem károsodott, de az 1944-ben bevonuló német, majd orosz csapatok a berendezés nagy részét elszállították, illetve helyben elpusztították. 1945-től a gazdasági épületekben szovjet alakulatok állomásoztak, a főépület adott helyet a hadi kórháznak. Az 1951-ben műemlékké nyilvánított főépületbe szociális otthont rendeztek be 1958-ban. A háború utáni időszakban még állagmegóvási munkákat sem végeztek, így a kastély lassú pusztulásnak indult.   

godolloi-kastely-kert

A park és az U alakú szárny a felújítás előtt

  A jelenleg is állami tulajdonban lévő kastély állagmegóvási munkálatai még 1985-ben elkezdődtek. A kastély felújításának fő célja már a kezdetektől az volt, hogy színvonalas turisztikai célpontot és kulturális központot teremtsenek, az épület eredeti formájának megőrzése mellett. A Kastély Múzeum első állandó kiállítása: a díszterem és a királyi lakosztályok 1996-ban nyíltak meg. 2003-ban készült el a Barokk Színház, 2004-ben pedig a Királydombi pavilon helyreállítása. 2010-ben európai uniós támogatással a Gizella- és Rudolf szárny nyerte vissza régi pompáját. Ekkor újult meg a kastélypark egy része, fejeződött be a lovarda és a barokk istálló rekonstrukciója.  gödöllő3   Gödöllő_027  

A mára már teljesen felújított kastély csodálatos termeivel, változatos programkínálatával méltán lett Magyarország egyik legvonzóbb látványossága.  Évente 250.000 turista látogatja. Magyarország Európai Uniós Elnökségének idején, 2011 első felében az uniós tanácskozások fő helyszíne volt. A reprezentatív termek különleges hangulatot sugároznak a rendszeresen megrendezésre kerülő koncerteknek, színházi előadásoknak, opera és operett esteknek.

  kastely-aula-godollo  

Kép forrása: http://www.kiralyikastely.hu/

Kép forrása: http://www.kiralyikastely.hu/

    Június 7-8 között Operett gálával egybekötött korázási hétvégére várják az érdeklődőket. A Koronázási hétvége programja itt tekinthető meg.   További gödöllői képekért látogass el a Közel és távol Facebook oldalára.

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.
Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!