Közel és távol

Csöppnyi varázslat: Mini Magyarország makettpark Szarvason

Biztos Te is érezted már úgy, hogy több helyen szeretnél lenni egyszerre. Már ez sem lehetetlen. Van egy hely kis hazánkban,  ahol akár egy óra alatt bebarangolhatod egész Magyarországot. Azt azért nem garantálom, hogy az egy óra valóban elég is lesz a nézelődésre, főleg, ha gyermekekkel látogatsz el a parkba. Kicsit és nagyot egyaránt elbűvölnek a gyerekbarát méretű építészeti csodák. Az interaktív, hangeffektusokkal gazdagított kiállításon felülről és soha nem látott perspektívából tekinthetjük meg a neves épületeket.

  Szarvas_079     Szarvas_047   Hazánk legnagyobb arborétumában, a Szarvasi Arborétum területén található Mini Magyarország makettparkot alig egy éve, 2013 áprilisában nyitották meg. A történelmi Magyarország mértani középpontjában lévő makettpark hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit hivatott bemutatni.   Szarvas_045  

Kép forrása: Minimagyarorszag.hu

Dorozsmai szélmalom Kép forrása: Minimagyarorszag.hu

  Az élménypark megalkotását a brüsszeli Mini Europe ihlette. A részletgazdag makettek készítése és a park kialakítása 9 hónapot vett igénybe. A többnyire 1:25 méretarányú épületekhez műgyantát, kerámiát, tűzzománcot, fát és fémeket használtak. A kb. 70 millió forintos beruházással készült épületek, szobrok és hidak a zord időjárási körülményeknek is ellenállnak. Az épületek fel-, és megismerését információs táblák segítik.  

Szarvas_057   A makettpark folyamatosan bővül. A tavalyi 22 épület mellé az idén hajó-, és vasútmodellek csatlakoztak. A magyar vasúttörténet legendás mozdonyaival, legszebb állomásépületeinkkel és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyített másaival színesített palettával már több, mint 50 makett látható.  A közel 280 méternyi vasúti sínen, alagutakon, hidakon átkelő, a látogatok által irányítható mini mozdonyok felejthetetlen élményt nyújtanak. Akárcsak a mini Balaton hullámain lágyan ringatózó hajók, mint például a Földet körbevitorlázó Fa Nándor legendás hajója, a Szent Jupát.  
Kép forrása: Minimagyarorszag.hu

Kép forrása: Minimagyarorszag.hu


 
Mezőtúr vasútállomás Kép forrása: Minimagyarorszag.hu

Mezőtúr vasútállomás Kép forrása: Minimagyarorszag.hu


  Szarvas_068   Számos korábban bemutatott makett is interaktív funkciókkal egészült ki. A Debreceni Református Nagytemplomból az „Erős vár a mi istenünk”, Luther Márton korálja hallatszik, míg a Jáki templomból gregorián dallam, a Szegedi Dómból pedig a híres harangjáték csendül fel.   Szarvas_039   A mini Pécsi Dzsáminál a müezzin érces hangja hív imára. A további tervek között határainkon túli emblematikus épületek és népi építészet bemutatása is szerepel.   Szarvas_076   Az Egri várnál az 1552-es csata jelenetei elevenednek meg, a törököknek szóló elszánt üzenetként kifüggesztett koporsó pedig egy gombnyomásra emelkedik ki a várfal mögül. Az Operaháznál Kodály Zoltán Háry János című daljátékából a Toborzó dal csendül fel Melis György fantasztikus előadásában.   Szarvas_049   Tavalyi látogatásomkor elbűvölt a látvány, de hiányoltam például a Világörökségi helyszíneinket. Úgy látom ezek az idén sem kerültek be, de  remélem a további bővítéseknél nem maradnak ki. Szívesen láttam volna a Pannonhalmi Apátságot, a Budai várat vagy Hollókő jellegzetes házsorát. Oda kívánkoznának még a hévízi tó elmaradhatatlan kellékei a tavirózsák is vagy az Eszterházy kastélyhoz a díszes kovácsoltvas kerítés.   Szarvas_063   A Mini Magyarország a Pepi-kertnek is hívott arborétumtól függetlenül is látogatható, kombinált jeggyel viszont jelentős kedvezménnyel gyönyörködhetünk mindkettőben. Aki még soha nem látta a Kecskeméti Cifrapalotát felülről, a Tatabányai Turult közelről, aki nem hallotta még a visszhangot a Tihanyi Apátságnál, vagy szívesen irányítana mozdonyokat, annak a Mini Magyarország a tökéletes kirándulóhely.

 
Kép forrása: Minimagyarorszag.hu

Kép forrása: Minimagyarorszag.hu


  Sikerült felismerni az épületeket és felkelteni az érdeklődésed a makettpark iránt? További képeket találsz a Mini Magyarország makettparkról a Közel és távol Facebook oldalon.

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!