Közel és távol

Városnézés okosan?! Igen QR kóddal

Felettébb izgalmas és ígéretes kezdeményezésre bukkantam: Önjáró városi séták QR kóddal. Mi a csuda lehet ez? Első gondolatom rögtön az volt, hogy ezt meg kell néznem, ki kell próbálnom. Kapóra jött, hogy szombaton a szervezők sajtótájékoztatót és utána vezetett sétát tartottak. Kellemes, titkokkal fűszerezett túrán vehettem részt  Sokat törtem a fejem, hogy milyen  formában írjak a nem mindennapi élményről. Végül úgy döntöttem, hogy nem lövöm le a poént, nem árulom el a sétán hallott érdekes történeteket, legendákat. Remélem a sétán készített fotóimmal így is sikerül felkeltenem az érdeklődésedet és mielőbb elindulsz Te is a felfedező útra.  

Smart_072

Titkokra, legendákra derült fény Nagy Tímea Birge előadásában

  Légy a saját idegenvezetőd! szlogennel hirdeti a Fiatal Magyar Művészek Egyesülete a város felfedező séták új formáját. A Budapest Smartwalks egy okostelefonnal bejárható sétaútvonal, ami a felújított Ferenciek terétől indul, és Belváros új Főutcájának érintésével a Március 15. térig halad. A séta útvonal elmaradhatatlan kelléke a magyar és angol nyelvű információs füzet térképpel, rövid leírásokkal és QR kódokkal. A füzet számos vendéglátó helyen ingyenesen elérhető.  A kód leolvasásával egy interaktív holnapra jutunk, ahol megismerhetjük a helyszínek történetét és a hozzájuk kapcsolódó városi legendákat.  A Budapest Smartwalks csapata által összegyűjtött történeteken, városi legendákon túl más utazók által megosztott információkat és fotókat is találhatunk, vagy akár saját anyagainkkal bővíthetjük azt.  

Smart_059

Információs füzet és az első 200 sétálónak járó QR kódos kulcstartó

  A Budapest Smartwalks célja, hogy a turisták új szemszögből ismerhessék meg a Főutcát, könnyen hozzájuthassanak az útvonallal kapcsolatos érdekes információkhoz, és élményeik megosztásával újabb látogatókat vonzzanak a városba. A projekt bárminemű támogatást szívesen vesz, hogy a további séta utakat tudjanak kialakítani Budapest más kerületeiben és más városokban is.  

Smart_089

A turisták is érdeklődve fogadták a Budapest Samrtwals kezdeményezést

  A szokásos idegenvezetéstől eltérően a hangsúly nem az építészeti stílusokon és kötelező évszámokon van. Hanem azokon a városi legendákon, amelyekkel megidézhető a hely szelleme, és a letűnt korok hangulata.  A  tervezett séta útvonalat követve biztos nem mész el egyetlen fontos épület mellett sem. Az információs füzet tartalmazza az ingyenes hotspot helyeket is, így a túra teljesen ingyenes lehet.  

Smart_109

A Klotild paloták egyike ma már Buddha bár Hotel néven üzemel

A súlyos útikönyvek – aminek jó, ha a 10 részét olvasnád – otthon maradhatnak, nem kell cipelnek azokat. A QR kóddal elérhető honlapon ráadásul garantáltan friss információkat találsz.

 

Smart_115

Lássuk csak, mi van a QR kód mögött! Középen Csernai Kata QR kód fanatikus

Nagy szabadságfoka miatt gyermekekkel is ideális program. Nincs lefixált időpont, így akkor mentek, amikor akartok. Nem vagytok kiszolgáltatva az időjárás szeszélyeinek. Saját tempótokban haladhattok, nem kell másokhoz alkalmazkodni. Mindenhol annyit időzhettek, amennyi számotokra megfelelő. Egy túra akár többször is megszakítható egy ebédet, fagyi vagy kávészünetet beiktatva. A gyerekeknek nemcsak az okostelefon használata miatt élvezet a városnézés ebben a modern formában. Sokkal inkább megragadja képzeletüket, fantáziájukat  egy-egy érdekes történet, egy legenda, mint a puszta tények, évszámok.

 

Smart_067

ELTE Könyvtár

  A séta során kiderült, hogy miért volt rettegett a Haris köz bazárja és hogy történt a hírhedt kettős gyilkosság. Megtudtuk, hogy Petőfi Sándor Nemzeti dala nemcsak 1848-ban indított el forradalmi változásokat.  

Smart_087

Petőfi Sándor szobra a Március 15. téren

  Bekukkantottunk a szebb napokat megélt, a napokban gazdát cserélt Párizsi udvarba. Lehullott a lepel a Matild és Klotild paloták titkáról.  

Smart_004

Klotild paloták, a baloldalit a népnyelv Matildnak hívja

  Szent Kristófról megtudtuk, hogy nem csak az utazók, hanem a sörfőzők védőszentje is.  

Smart_081

Pest legrégibb épülete a Nagyboldogasszony Főplébánia templom

  További ezernyi titkot, városi legendát tartogat az újonnan felújított Belvárosi terület, ami csak arra vár, hogy Te is  bejárd egy információs füzettel és egy okostelefonnal.  Az információs füzet és a weboldal igényessége, a szervezők és a séta vezetőnk profizmusa engem lenyűgözött. Szívből ajánlom, hogy próbáld ki Te is. Garantálom, hogy nem fogsz csalódni. Ha rettegsz, hogy nem sikerül beszerezned az információs füzetet vagy szeretnél előre felkészülni, a Budapest Smartwalk oldalról bármikor letöltheted. A füzet birtokában is érdemes elolvasni a QR kódok mögötti tartalmat, hisz a weboldalon jóval több információ található, mint a füzetben.  

Smart_096

A XIX. századi Vasudvar épülete ma szállodai-kereskedelmi központ

  Javaslom, hogy járd végig a sétát, akár saját magad, akár az egyesület szervezésében. Vedd észre, hogy nem feltétlenül kell a világ másik végére utazni, hogy izgalmas helyeket fedezhess fel. A szépségek gyakran közelebb vannak hozzánk, mint gondolnánk. Néha elég annyi, hogy valaki felhívja hívja rá a figyelmünket, akár egy önjáró, QR kódos séta keretében. Élményekben gazdag, önjáró városnézést kívánok!   A sétán készített további képeimet megnézheted a Közel és távol oldalon.

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!