Közel és távol

A legismertebb 100 éves ház titka

Pár napja megígértem, hogy visszatérek még a Wekerletelepre, hogy bemutassam legismertebb 100 éves házat és eláruljam annak titkát.  A legnagyobb nézettségű szappanopera, az 1998 óta futó Barátok közt tette híressé a Kós Károly tér 4. szám alatti épületet. A főcímben látható, Mátyás Király térinek nevezett épület és a körülötte található park a mai napig gyakori helyszíne a kültéri filmforgatásoknak. A belső forgatásoknak a Budatétényben felépített, több, mint 1000 m2-es stúdió ad helyet. Aki tehát arra számít, hogy most bemutatom a Rózsa bisztrót, vagy Novák Laci kis boltját, az nagyot téved. Nem találkoztam a Vili bácsival sem, Balogh Nóra és Berényi Miklós sem járt arra, sőt Magdi anyus szelleme sem kísértett. Ennek ellenére javaslom, hogy olvass tovább, mert garantáltan lesz egy-két meglepetés.  

 

Wekerle

Wekerle

  A sorozat kedvelők által jól ismert bejárat:

Wekerle_058 

Az udvarba érkezőket a Rózsa bisztró hiánya okozta döbbenetből felocsúdva szemből ez a látvány fogadja:

 

Wekerle_062 

A jelenleg két család lakhelyéül szolgáló földszintes épület volt eredetileg a bérház közös mosókonyhája. Jobbra és balra kukkantva rájöttem, hogy ez az udvar egy valódi kis ékszerdoboz. A lépcsőház, a gang szépen rendezett, karbantartott. A kialakított kis kertek, szalonna sütő hely nagyon barátságos hangulatot varázsolnak.  

 

Wekerle_064 

A szalonna sütő hely jó lehetőség közös programok szervezésére, egy kis önfeledt beszélgetésre. A közösen gondozott kis kertben a legfontosabb fűszernövények mellett komposztáló is található.  

 

Wekerle_069

Az emeletről letekintve is kellemes látvány fogad.  

 

Wekerle_083

 

Ezek után egyáltalán nem lepődtem meg az esővízgyűjtő tartályt látva.  

 

Wekerle_072 

A házban lakó kedves önkéntes kalauzomtól meg tudtam, hogy az udvar felújítása, a parkosítás és az esővízgyűjtő beszerzése is egy pályázat eredménye. Egy a főváros által kiírt pályázaton 2,5 millió Ft-ot kaptak korszerűsítésre, amihez a lakók további 5,5 millió Ft-tal járultak hozzá. Láthatóan jól sáfárkodtak az összeggel, szemet gyönyörködtető a végeredmény.  

 

Wekerle_070 

A házban található lakások jó része magán tulajdonban van, már csak egy-két önkormányzati lakás maradt. A tetőtéri lakások 100-120 négyzetméteresek, míg a földszinten és az első emeleten lévő két szobás lakások 60-68 négyzetméteresek. Na és akkor jöjjön a beígért titok. Az udvar bejárattól balra lévő épület mintha nem egészen illene ebbe a miliőbe. Ablakain láthatóan ott vannak a papírcsíkok, mintha épp most lenne építés alatt. Az igazság az, hogy a lakók már jó pár éve ugyanezt látják. Az épület felújítási munkái évekkel ezelőtt félbeszakadtak. Azóta is várják, hogy a kísértetház megteljen élettel. A szebb napokat is megélt épületet még Kós Károly tervezte közösségi célokra . A Wekerletelep és a lakóház szerves részét képző épület Ady mozi néven volt ismert. A mozi a plázák és a multiplexek elterjedésével, jó húsz évvel ezelőtt bezárt. A ház tulajdoni lapján 36 albetét található, ezek egyike a 835 négyzetméteres műemlék épület.  

 

Wekerle_076 

A romos épületet  2001-ben 12,5 millió Ft-ért Havas Henrik vásárolta meg az Önkormányzattól, hogy médiaiskolát és konferencia termet hozzon létre benne. A felújítási munkák el is kezdődtek, a Tanár úr becslések szerint 130-150 milliót költött a rekonstrukcióra. Aztán amikor a média iskolája nem kapta meg az akkreditációt, az építkezés félben maradt. Most éppen 250 millióért árulják az épületet, de vevő sajnos nincs rá.

  Wekerle_107 

A Wekerletelepen lakók örülnének, ha valamilyen módon visszakaphatnák és közösségi célokra hasznosíthatnák a mozit. Az ötletekben nincs hiány, már csak az anyagiakat kellene előteremteni hozzá.  Magam részéről nagyon drukkolok, hogy sikerüljön és ígérem, ha megvalósul szívesen beszámolok róla.  

 

Wekerle_110 

A mozi bejárata feletti területrészből idilli balkont alakítottak ki fákkal, bokrokkal, dézsás növényekkel, paddal. A hangulatos hely kialakítását a MOL Zöldövezet pályázatán elnyert támogatás tette lehetővé.  

 

Wekerle_088

 

Érdekes és feledhetetlen volt betekinteni a százéves ház falai közé. Látni és érezni, hogy a lakók mennyire fontosnak tartják a közösségépítést, megtapasztalni vendégszeretetüket. Köszönöm a különleges élményt a Budapest100 szervezőinek és a Wekerletelep környezettudatos, hagyománytisztelő lakóinak!   A wekerlei kiruccanásom további képeit megtalálod a Közel és távol Facebook oldalon.

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

» Gyula sokkal több, mint fürdőváros

» Nemecsek Ernő beköltözött a Füvészkertbe

» Illatozó rózsakert a nagytétényi hegyoldalban

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!