Közel és távol

Wekerletelep, a 100 éves műemlék védelmi terület

A hétvégén immár negyedik alkalommal került sor a Budapest100 rendezvényre, a főváros százéves házainak ünnepére. Szombaton és vasárnap 60 épület kapuit nyitották meg, ahol koncertekkel, kiállításokkal, divatbemutatókkal, piknikkel, filmvetítésekkel várták a szépszámú érdeklődőt.

Az önkéntesek által vezetett ingyenes sétákon lakóházak, iskolák, laktanyák és luxushotelek évszázados titkai tárultak fel. Légópincék, padlások, volt mosókonyhák ódon falai között bóklászva visszasétálhattunk a múltba. Már napokkal ezelőtt érdeklődve böngésztem a programkínálatot, hogy kitaláljam mi fér bele, mit szeretnék megnézni. A belvárosi tartalmas programok igen csábítóak voltak. Aztán végül is úgy döntöttem, hogy olyan házakba kukkantok be, amik előtt hetente többször elbuszozom. Egyiküket szinte az egész ország ismeri és a fotójával induló sorozat, a Barátok közt milliókat szögez a képernyők elé esténként. Ugye ismerős?  

 

Wekerle

Kós Károly tér 4 – a Barátok közt külső forgatásainak helyszíne

  A Budapest100 civil kezdeményezés, minden programja ingyenes. A szervezés, a tárlatvezetések, a koncertek mind önkéntes alapon működnek, az évfordulós házak lakói maguk is tevékenyen részt vesznek a lebonyolításban. A programok összefogását a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) végzi. Két-három hónapos szervező munka eredményeként jön létre a két napos örömünnep. Már a 100 éves házak listájának összeállítása is komoly levéltári kutató munka eredménye. Az idén a 200 darab százéves budapesti épület közül 60 vett részt a rendezvényen. A szervezők célja azontúl, hogy felhívják figyelmünket a körülöttünk lévő épületek, értékekre, a közösségépítés. Közösségépítés a házakon belül, valamint a házlakók és a látogatók között.   Wekerle_055   A Barátok közt sorozat főcíme alatt is látható, idén 100 éves lakóház Budapest XIX. kerületében,  a Wekerletelepen, annak is központjában, a Kós Károly téren található. A  Wekerletelep  a magyar nemzeti kultúrkincs része,  2011-ben műemléki jelentőségű terület kategóriába sorolták. A védetté nyilvánítás célja a terület településszerkezetének és építészeti arculatának, valamint egyedi építészeti értékeinek megőrzése.   Wekerle_019   Az európai jelentőségű Wekerletelepet Wekerle Sándor politikus, miniszterelnök és pénzügyminiszter javaslatára 1908-ban kezdték el építeni Kispesten. A főleg vidéki környezetből származó gyári munkások részére a sokemeletes bérházak helyett a kertvárosi jellegű építési módot választottak, az angol kertvárosokat tekintették mintának. Háromféle épülettípust terveztek: családi házakat (ikerházakat, vagy sorházakat), emeletes bérházakat  és egyedülállók számára „garzonházakat”.  Kispestet 1950-ben csatolták a fővároshoz.   Wekerle_127   A  Wekerle ma már fogalommá, életérzéssé vált. A Wekerlei Társaskör Egyesület és Wekerlei Önkéntes Centrum évente több közösségépítő rendezvényt szervez. Az őszi Wekerle napok, a májusi Székelykapu napok vagy a nyári Wekerlei Önkéntes Bál mind szép példája az összefogásnak, a hagyományok ápolásának, a közösségi élmények összekovácsoló erejének. A Budapest100 rendezvény sorozatba immár harmadik alkalommal kapcsolódtak be. 2012-ben például megtekinthető volt a Kós Károly nevét viselő általános iskola, valamint  az egykori lovasrendőrségi laktanya épülete.  Az idén 4 lakóépület volt látogatható a két nap alatt. Itt nem voltak koncertek, sem piknik, sem divatbemutató. Lelkes önkéntesek vezetésével vagy önállóan lehetett felfedezni az épületeket a pincétől a padlásig. Először a Kós Károly tér 9. szám alatti 21 lakásos házat térképeztük fel.

 
 
Wekerle_031
 
 
A belső udvarra néző függőfolyosók erkélyként is szolgálnak.
 
 
Wekerle_040
 
 
A padlást régen tárolási célra is használták, ma már tűzvédelmi okokból ez tilos, sőt a feljárni sem lehet, kivételes alkalom volt, hogy feljuthattunk.
 
Wekerle_035
 
 
A belső udvart leginkább csak parkolóként használják, nincs közösségi tér.
 
Wekerle_049
 
 
A többnyire sivár udvarban igazán üdítő látvány ennyi zöld.
 
Wekerle_051
 
 
A Wekerle-telepet nem érte bombatámadás és a házakban sem keletkezett komolyabb kár a világháborúk során. A légvédelmi pince mai napig üresen áll. Ember legyen a talpán, aki meg tudja mozdítani nehéz fémajtaját.
 
Wekerle_046
 
A házlakói régi fotókból és lakáskiutalási iratok másolataiból készítettek tárlattal, vendégkönyvvel és pogácsával várták a látogatókat.
 
 
Wekerle_033
Wekerle_034
 
 
 
Az utóbbi években részben a Barátok köznek  köszönhetően a Kós Károly tér teljesen megújult. Modern játszótér, árnyas sétautak és padok, szövőkút csalogatja a családokat.
 

Wekerle_123   A Wekerle lakótelep talán épp az összefogásnak, a családias jellegnek köszönhetően igen népszerű a kis gyermekes családok körében. A gyermek születések száma lényegesen magasabb az országos átlagnál.   Wekerle_118   A teret egyik oldalról az 1930-ban épült Munkás Szent József katolikus templom zárja. A templom és a tér is többször volt már forgatások helyszíne.   Wekerle_001   Kitűnő kezdeményezés a könyvtár mellett álló és a könyvtári nyitvatartási időben igénybe vehető “Tégy egy könyvet – végy egy könyvet” könyv csere szolgálat.   Wekerle_013   További képeket találsz a Közel és távol Facebook oldalon. Maradj velem tovább és nézd meg a csak Barátok közt háznak hívott, Kós Károly tér 4. szám alatt álló ház belső udvarát. Nem elárulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy nincs benne sem Rózsa bisztró, sem Laci boltja. Van viszont egy tény, ami garantáltan meg fog lepni Téged is! Csatlakozz a Közel és távol Facebook oldal rajongó táborához és értesülni fogsz, ha elkészült az új bejegyzés.    

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!