Közel és távol

Tulipán csodákért utazz Vácrátótra!

Virágba borult hazánk legnagyobb és legtöbb növényfajjal büszkélkedő  botanikus kertje, a Vácrátóti Botanikus kert. A több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus kertben pár napig még teljes pompájukban tekinthetők meg a tulipánok.  A 27 hektáros terület minden évszakban lebilincselő látványt nyújt. Tavasszal csodálatos hagymás növények, később egynyári virágok, muskátli és rózsa bemutatók, hangulatos sétautak, a természet sok-sok apró csodája várja a kicsiket és nagyokat.

Vácrátót_003  

Vácrátót_008

A botanikus kert kastélyparkból alakult ki, első írásos említése 1827-ből származik. Többszöri tulajdonos váltás után 1871-ben Vigyázó Sándor gróf vásárolta meg a birtokot. A gróf az eredeti kastélyt átépítette és a kertben is hatalmas munkákat indított el. A kerten átfolyó Sződ-Rákos patak és egy meglévő tó az átalakításával  kis hidakkal, vízeséssel tarkított, összefüggő tórendszert alakítottak ki. A kitermelt nagy mennyiségű földdel az amúgy is  lankás domboldalakat még változatosabbá tették. A romantikus hatást alagút és vízi malom építésével tették teljessé a XIX. század végén. A gróf halála utáni időszak borzalmas pusztítást hozott.  A tulajdonjog körüli pereskedés, az új tulajdonos általi bontások, fa írtások, majd a második világháború rombolása nem maradtak következmények nélkül. Sok viszontagság után 1952-ben végre megvalósult Vigyázó Sándor szándéka, az ingatlan a Magyar Tudományos Akadémia birtokába került.  

Vácrátót_011

 

Vácrátót_013

  Vácrátót_217  

Vácrátót_032

  Vácrátót_203   Vácrátót_037 A botanikus kert területe több magyar film helyszínéül is szolgált. Itt forgatták például a Halálos tavasz, a Csontváry,  az Abigél, A Pál utcai fiúk,  az Egri csillagok és a Palacsintás király című filmek több jelenetét is.  Huszka Jenő Lili bárónő című operettjének film változatához a kert közepén található öreg malom szolgáltatta a díszletet. A 1943-ban készült  film a Zenélő malom címet kapta, azóta a kert malma is ezt a nevet viseli.  Vácrátót_106 Vácrátót_107   Vácrátót_111   Vácrátót_120   Az üvegházakban sivatagi és trópusi növény ritkaságokkal ismerkedhetünk. Vácrátót_061   Vácrátót_065   Vácrátót_067 A tavaszi időszak legszebb látványosságai kétség kívül az ezer színben és formában pompázó tulipánok. Talán nem véletlen, hogy amikor az első fotókat a Facebookra feltéve megkérdeztem, hogy vajon hol jártam, többen azonnal azt válaszolták, hogy Keukenhofban, a holland virágparkban. A tulipán hagymák nagy valószínűséggel Hollandiából származnak, az ízléses, dekoratív elrendezés viszont a vácrátóti kertészek munkáját dicséri.   Vácrátót_130 Vácrátót_135   Vácrátót_142   Vácrátót_152   Vácrátót_172   Vácrátót_163   Vácrátót_139   Vácrátót_143  

Aki látni szeretné a tulipánokat, annak igyekeznie kell, mert hamarosan elnyílnak és helyüket a nem kevésbé látványos egynyári virágszőnyegek veszik át. A botanikus kertben készített további képeimet a Facebookon tudod megnézni.

További információkat találsz a botanikus kert hivatalos oldalán. Szeretettel várlak a következő utazásaimon is, kukkants be időnként az új bejegyzésekért.

Tetszett a cikk? Megköszönöm, ha megosztod, lájkolod. ♥

Közel és távol Facebook oldal     Közel és távol csoport
   
Érdekel a nagyvilág? Szeretnél hasonló bejegyzéseket olvasni? Gyere és lájkold a Közel és távol Facebook oldalt     Bemutatnád merre jártál? Csatlakozz Közel és távol – utazást kedvelők Facebook csoportunkhoz.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!